Muziekvideo's

Muziekvideo's oftewel videoclips zijn al jarenlang ontzettend populair. In een videoclip wordt de nieuwe single van een artiest gepresenteerd. Meestal komt de artiest zelf ook voor in de muziekclip. Het is eigenlijk een kort filmpje die meestal past bij het liedje. In het verleden waren er speciale televisiezenders die alleen maar videoclips uitzonden (MTV, TMF). In de loop der jaren zijn mensen echter steeds meer online videoclips gaan bekijken en zijn deze televisiezenders niet meer zo populair.

Videoclips op YouTube

Muziekclips zijn op dit moment het meest populair op YouTube. Op dit online kanaal kunnen mensen namelijk gratis video's kijken, waar en wanneer zij dat willen. Je kunt YouTube openen op je computer, laptop, tablet en telefoon en bijna alle muziekclips zijn gratis te bekijken. Veel artiesten hebben ook een eigen kanaal op YouTube zodat je direct een playlist van je favoriete artiest kunt aanzetten. Ook daar hoef je niet voor te betalen! Je krijgt alleen soms advertenties te zien tussen de videoclips door.

Geschiedenis van muziekvideo's

De eerste videoclip verscheen in de jaren 70. Het was een initiatief van platenmaatschappijen die op deze manier meer reclame wilde maken voor hun artiesten. Het maken van videoclips was daarnaast goedkoper dan op tournee gaan. Een van de meest populaire muziekvideo's (en de meest populaire single) aller tijden is Thriller van Michael Jackson. Deze muziekclip duurde maar liefst 14 minuten en er wordt een compleet verhaal verteld.