Tracks / Singles

Met een muzieksingle of een muziektrack bedoelen we op deze website niets meer of minder dan een liedje. De meest populaire liedjes zijn te vinden in hitlijsten en worden uitgezonden op radio en tv. Iedereen land heeft wel een hitlijst zoals de Nederlandse Top 40. Ook radiozenders hebben meestal hun eigen hitlijst.

Muzieksingles

De oorspronkelijke muziek single is inmiddels eigenlijk alweer iets ouderwets. Een single werd door een artiest uitgebracht zodat het publiek het liedje kon kopen en thuis kon afspelen. Vroeger werd het liedje hiervoor op een grammofoonplaat gezet; later werd dit de cd. Inmiddels is zelfs de cd alweer ouderwets en luistert iedereen de liedjes via hun telefoon of iPod of gewoon via het internet. Tegenwoordig komen de meeste liedjes zelfs niet eens meer uit op schijf, maar kun je ze enkel aankopen via internet (downloaden naar je eigen draagbare muziekspeler). De vraag naar 'fysieke' liedjes neemt namelijk ontzettend af.

Muziektracks downloaden

Als je muziek downloadt, dan zet je een bestand met de muziek op je computer (of telefoon of mp3-speler). Downloaden is niet altijd legaal. Betaalde downloads waarbij toestemming van de auteur is gevraagd, zijn wel legaal. Als er geen toestemming is of er niet voor betaald is, is downloaden echter illegaal. Het downloaden van muziek tracks kan op verschillende plekken zoals Zune Marketplace, iTunes Store en Amazon MP3. Het kopiëren van legale muziek waarvoor betaald is, is verboden en daarnaast onmogelijk doordat de singles gecodeerd zijn.

Wil je muzieksingles of -tracks aanschaffen, ga dan naar onze muziekshops. Je kunt ook de onderstaande Apple apps downloaden voor de nieuwste muziek: